top of page
Foto van schrijverOudstudentenbond VUB

Een gesprek met Danny Carleer: Op stap door het oorlogsverleden van Brussel

Bijgewerkt op: 7 jun.

In een boeiend gesprek met Danny Carleer, een gepensioneerde en voormalige vakbondsafgevaardigde, ontdekken we zijn passie voor geschiedenis en zijn toewijding aan het behoud van herinneringen. Zijn inzet voor de Peter Pauwels-campagne, genoemd naar een dierbare vriend, illustreert zijn vastberadenheid om de lessen uit het verleden levend te houden. Hij is tevens de begeleider van de oorlogswandeling, die georganiseerd wordt door de Peter Pauwels Campagne in samenwerking met de Oudstudentenbond VUB.


 


 

OSB-VUB: Laten we beginnen met een kennismaking. Wie is Danny Carleer eigenlijk?

Danny: Nou, ik ben al een tijdje met pensioen. Ik heb mijn carrière doorgebracht bij de Algemene Spaar- en Lijfrentekas, waar ik ook als vakbondsafgevaardigde actief was. Momenteel ben ik betrokken bij de Peter Pauwels-campagne. Peter was niet alleen een goede vriend van mij, maar ook van velen, een uiterst sociaal persoon met een diepe betrokkenheid bij het verleden. Hij had het idee om meer te doen met ons oorlogsverleden, vooral om toekomstige generaties te waarschuwen. Helaas kon hij zijn plannen niet verwezenlijken, want we zijn begonnen in maart 2022 en hij stierf aan kanker op 8 mei 2022, precies op de dag van de Duitse capitulatie.


OSB-VUB: Dat is een indrukwekkende inzet. Kunt u ons meer vertellen over de Peter Pauwels-campagne en de doelen ervan?

Danny:  Natuurlijk. De Peter Pauwels-campagne is gericht op het organiseren van maandelijkse wandelingen naar oorlogsmusea en locaties met een historische betekenis. We willen mensen de kans geven om te leren en lessen te trekken uit onze geschiedenis. Zo hebben we al verschillende plaatsen bezocht, zoals het museum in Mechelen, de Dossin-kazerne, en het fort van Breendonk. Daarnaast bestuderen we ook het politieke landschap van de regio's die we bezoeken. Het is een voortdurende reis van herinnering en reflectie.


OSB-VUB: Uw toewijding aan het behoud van herinneringen is bewonderenswaardig. Wat zijn uw plannen voor de toekomst van de campagne?


Danny: We hebben al veel gedaan in het Arrondissement Leuven, maar het is tijd om verder te kijken. We zijn van plan om onze uitstapjes uit te breiden naar Brussel en andere gemeenten, zoals Elsene, Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en vooral Schaarbeek, waar ook veel gebeurd is tijdens de oorlog. De reis stopt nooit, en ik kijk ernaar uit om nog meer te ontdekken en te delen met anderen.


OSB-VUB: Als je een aantal zou moeten noemen, hoeveel wandelingen denk je dat je hebt georganiseerd?


Danny: Oh, dat zijn er veertien.

OSB-VUB: En hoe bereid je je voor op die wandelingen? Hoe verzamel je al die informatie?

Danny: Nou, ik maak gebruik van twee belangrijke bronnen. Allereerst het internet, waar je veel kunt vinden. Daarnaast bezoeken Gilbert en ik bibliotheken in verschillende gemeenten, zoals Leuven, Aarschot, Haacht, Boortmeerbeek, en Kortenberg. Sommige boeken lenen ze niet uit, dus dan fotograferen we ze ter plaatse met onze telefoons. Vaak zijn dat waardevolle oudere stukken, archiefmateriaal en dergelijke. We hebben bijvoorbeeld boeken gevonden over mensen van de Volksunie die collaborateurs verdedigden. We streven ernaar om informatie uit diverse bronnen te halen om ons verhaal zo evenwichtig mogelijk te maken.


OSB-VUB: Je hebt al verteld dat we Elsene, Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Schaarbeek gaan verkennen. Is er iets dat je de lezers zou willen vertellen over de wandeling in Brussel?


Danny: Zeker. Voor onze Brusselse wandelingen volgen we hetzelfde format als in Leuven. We beginnen 's ochtends met een korte inleiding in een lokaal van de universiteit. Daar kunnen vragen worden gesteld over de route in Elsene en Etterbeek. Tijdens de lunch, zoals we in Leuven deden, wordt er broodjesmaaltijd geserveerd, of soep. Na de lunch gaan we op pad, en in Elsene en Etterbeek gaan we veel oorlogsgeschiedenis ontdekken, met als startpunt de Louizalaan. Daar is veel te zien, zoals het erekerkhof der gefusilleerden, een indrukwekkende herinnering aan zij die in het verzet stonden. Ik denk dat we gemakkelijk een hele zaterdag kunnen vullen, van tien uur 's ochtends tot vijf uur 's middags.


OSB-VUB: Als er één boodschap is die je de mensen wilt meegeven na deze wandeling, wat zou dat dan zijn?


Danny: Het mooiste vind ik het als mensen zeggen: "Ik wist niet dat dit hier gebeurd was, en dit is mijn gemeente!" Dat ze nieuwe inzichten opdoen over hun eigen omgeving. Daarom maken we altijd een brochure van ongeveer zeventig bladzijden, die deelnemers bij het begin van de wandeling ontvangen. Zo kunnen ze achteraf nog eens nalezen wat ze gezien hebben. Het is altijd fijn om te horen dat mensen thuis meteen de brochure openslaan.


 

De oorlogswandeling in Brussel zal plaatsvinden op 8 juni, waarop alle deelnemers worden verwelkomd in het OSB-huis voor een brunch en verdere uitleg. Informatie en inschrijven kan je doen via onze wesbite: https://www.osb-vub.be/details-en-registratie/op-stap-door-het-oorlogsverleden.



44 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page