top of page
Foto van schrijverOudstudentenbond VUB

De VK-cup: niet zomaar een quiz


Op 9 maart aanstaande organiseert de Oudstudentenbond VUB de tweede editie van haar benefietquiz ‘De VK-Cup’. OSB VUB kent een lange traditie in het organiseren van quizzen. Ook de naam voor deze benefietquiz is geen toeval. Het goede doel, BRUCC, nog veel minder. Daarom gingen we op bezoek bij de drie drijvende krachten van deze quiz voor wat meer tekst en uitleg. We spraken met Geert ‘Gorby’ Royemans (49), Steven Cromphout (35) en Daphne De Keukelaere (39). Allen zijn zij bestuurslid bij OSB VUB, maar in het weekend maken zij - samen met hun ploegmaten - menig parochiezalen onveilig met hun ploeg Manuel/Necrofielen tegen Crematie.


OSB VUB: De Oudstudentenbond organiseert al vele jaren quizzen. Dat is nochtans niet het eerste waar je aan denkt bij activiteiten georganiseerd door een alumnivereniging. Vanwaar die traditie?


Geert Royemans (GR): “Al jaren zitten er in het OSB-bestuur begenadigde quizzers die op de één of andere manier hun passie hebben doorgegeven aan de jongere garde. Luc Vanhee, onze oud-voorzitter die velen kennen als VK, was daar één van de trekkers in. Zo kwam de Campusquiz in Jette tot stand, nu ondertussen al meer dan 20 jaar geleden. Maar zijn enthousiasme en dat van andere OSB-quizzers had een aanstekelijk effect. Zo zie ik ‘ons Daphne’ als prille twintiger nog voor de eerste keer deelnemen met Manuel (edr. quizploeg bestaande uit onder meer OSB-bestuursleden). Volgens mij is ze er nog niet helemaal van bekomen.”


Daphne De Keukelaere (DDK): (lacht) “Ja, inderdaad, dat was een hele belevenis. Voornamelijk omdat ik ook de enige vrouw was in een zaal van met meer dan honderd mannen. Het is en blijft toch een beetje een mannenwereld, hoewel ik de laatste jaren wel meer vrouwelijk ‘quizgeweld’ opmerk. Daarna werkte ik ook mee aan het opstellen van een editie van de Campusquiz en voila: ook ik had de smaak te pakken. Deelnemen én organiseren.”


Steven Cromphout (SC): “Later raakte de Campusquiz in Jette in ‘verval’ gezien die elk jaar gekoppeld werd aan een niet langer bestaand campusevent op de VUB-campus in Jette. Daarenboven was de Campusquiz qua niveau niet van de poes. We vervingen de aanvankelijke campusquiz door een quiz in het Vilvoordse. Iets makkelijker qua niveau. Er kwam ook een quiz gericht op onze studenten op de campus Oefenplein in Etterbeek. COVID en verbouwingen op onze traditionele Vilvoordse locatie maakten een einde aan die quiztradities. Maar we namen vorig jaar de draad weer op.”


OSB-VUB: “Vanwaar het idee om de draad terug op te nemen?" Is de quizdrang van oudstudenten dan zo groot?”

(Carolien Smallegange, Kris Gardeyn, Dirk De Ville & Daphne De Keukelaere aan het werk met Manuel in 2009 in Geraardsbergen. (foto: Lander Van der Linden)

SC: “We merkten in onze gemeenschap dat er na COVID weer behoefte was aan ‘buitenkomen’ en men vroeg ons wel eens om terug de ‘klassiekers’ in het activiteitenrepertoire van de OSB VUB op te nemen. Het galabal, bijvoorbeeld, maar ook de quiz. Zeker nadat Gorby en Daphne de vinger op een wonde legden.”


OSB-VUB: “Een wonde?”


DDK: “We spraken eerder al over Luc (VK), onze oud-voorzitter. Hij overleed een aantal jaren geleden, als gevolg van complicaties met betrekking tot zijn mentale gezondheid. Door omstandigheden was er nooit een afscheidsplechtigheid, noch een huldigingsmoment kunnen doorgaan. Nochtans was hij iemand die vele ‘jongeren’ inspireerde, niet enkel voor het quizzen. Maar vooral door zijn inzet voor de VUB-gemeenschap en de inspirerende ‘vrij zinnige’ gesprekken die je uren met hem kon voeren.”


GR: “ VK was een’ figuur’. Iemand die een onuitwisbare indruk naliet, maar ook kampte met demonen. Iets waarover hij nagenoeg nooit sprak. En waar velen achteraf bekeken toch van denken: “hadden we iets kunnen doen?”. Het is vrij confronterend wanneer je aan gemeenschapsvorming doet - één van dé pijlers van de OSB- VUB- en één van je ‘eigen mensen’ bezwijkt in alle stilte. Dus we maakten er een totaalplaatje van: we combineerden twee passies en één taboe om onze oud-voorzitter én vriend te huldigen. De benefietquiz ten voordele van BRUCC was geboren. Precies zoals Luc was: gezellig, ongecompliceerd en het delen van kennis voorop.”


OSB VUB: “Waarom BRUCC? Wat doen zij precies?”


GR: “BRUCC, dat is voluit het Brussels University Consultation Center, een multidisciplinair centrum voor psychologische dienstverlening, opleiding en onderzoek op de VUB-campus. Je kan er terecht voor individuele begeleiding, maar ook voor therapie binnen het gezin, bijvoorbeeld. Daarnaast geven zij ook workshops en lezingen. En kunnen psychologiestudenten ook extra ervaring opdoen binnen het centrum.”


DDK: “Een totaalproject met open visie dus, precies zoals we het van onze Alma Mater kunnen verwachten. Wij contacteerden hen met ons voorstel en ons verhaal. En zij waren zeer enthousiast. Niet enkel over de financiële steun, maar op die manier werd hun werking ook bij een ‘nieuw publiek’ onder de aandacht gebracht.”


SC: “Daarenboven is het een thema dat ontzettend leeft. Vooral bij jongeren. Wij ‘ouwe zakken’ waren wat verbaasd om te zien dat het thema van St V bijvoorbeeld draaide rond mentale gezondheid van onze studenten. Maar ook bij BRUCC geven ze aan dat de vraag van jongeren voor psychologische zorg nog nooit zo groot is geweest.”


GR: “En dat is een goede zaak! Want er zijn blijkbaar niet per se meer mensen met nood aan psychologische zorg, maar men praat er vaker openlijk over en men gaat bewust op zoek naar hulp.” DDK: “En laat dat nu net één van de doelen zijn van onze benefietquiz! Win-win dus! En dus ook dit jaar gaat de opbrengst van de quiz naar BRUCC.”


OSB-VUB: “Is dat quizzen niet een niche? Voor de hobbyisten, zoals jullie?”


GR: “Nee, absoluut niet, we waken erover dat het een ‘gelegenheidsquiz’ blijft. Maar het blijft evenzeer een quiz met ‘vlees’ aan voor de meer gerodeerde quizzers. Onze community, of ze nu regelmatig quizzen of niet, hebben duidelijk een brede algemene kennis. En dat is de sleutel tot succes voor de quiz.”


DDK: “Het helpt ook om je ploeg evenwichtig samen te stellen, met mensen met verschillende interesses. En neem ook zeker een vrouw mee!“


SC: “De OSB-quizzen hebben er ook altijd om bekend gestaan om een zekere vorm van humor te vervatten in de vragen of in de links in de rondes. Ook dat helpt! Niet enkel bij de antwoorden, maar ook voor de sfeer.”


OSB-VUB: “En hebben VUB’ers voordeel? En vallen er tips te rapen?”


GR “Eigenlijk wel, we vervatten in sommige vragen wel een VUB-link. Maar dat blijven vragen die ook goed te doen zijn voor mensen die niets met de VUB te maken hebben. Zo vroegen we vorig jaar naar Poincaré en gaven we een foto van de Generaal Jacqueslaan. Vrij bekende zaken.”


SC: “Uiteindelijk won vorig jaar een niet-VUB team. Zo zie je maar. En we geven wel wat tips, op verschillende plaatsen te vinden.”

DDK: “ Zo verschijnen er elke week tips op de Facebook- en Instagrampagina van OSB-VUB. Maar we ontwikkelen ook elk jaar een oefenronde. Twintig onlinevragen die heel hard lijken op het soort vragen die we op de quiz stellen. En dit jaar hebben we ook speciaal voor de studenten - of degene die dat in geest nog zijn- een caféronde die terug te vinden is in café Luigi.”


Ook zin om mee te doen? Zak dan op zaterdag 9 maart af naar het Atheneum in Geraardsbergen! Meer info en de inschrijvingslink vind je via deze weg.


Wil je graag eens oefenen? Dan kan dat hier!



Foto 1: V.l.n.r.: Carolien Smallegange, Kris Gardeyn, Dirk De Ville & Daphne De Keukelaere aan het werk met Manuel in 2009 in Geraardsbergen. (foto: Lander Van der Linden)

Foto 2: V.l.n.r.: Olivier Verschaeve, Kris Gardeyn en Luc (VK) Vanhee bij het verbeteren van de antwoorden op de Campusquiz 2010.(Fotoarchief OSB VUB vzw)

Foto 3: OSB-VUB-voorzitter Jan De Groote en Geert Royemans (links) overhandigen de opbrengst van de eerste editie aan prof.dr. Theuns van BRUCC (Fotoarchief OSB VUB vzw)

Foto 4: ‘Het hol van Plato’, de winnaars van de eerste VK-cup in Mechelen in een afgeladen volle zaal in Atheneum Pitzemburg (2023). (Fotoarchief OSB VUB vzw)

194 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page