top of page

Prijsuitreiking

Peter Van Rompaey (VUB Press)

20 mei 2025

VUB eert filosofisch icoon Peter Singer en drie topwetenschappers met eredoctoraat

Vier denkers, vier domeinen, één ding gemeen: een verpletterende impact op mens, wetenschap en maatschappij.

Vrijdag 6 juni wordt een bijzondere dag voor de VUB. In het charmante Vaudevilletheater in hartje Brussel reikt de universiteit vier eredoctoraten uit aan evenveel internationale zwaargewichten. Dé blikvanger? De wereldberoemde Australische filosoof Peter Singer, pionier in de dierenrechtenbeweging. Maar ook taalwetenschapper Terttu Nevalainen, klimaatexpert Joeri Rogelj en kinderrechtenvoorvechter John D. Fluke worden in de bloemen gezet.


Volgens rector Jan Danckaert gaat het om “vier toppers die een grote impact hebben gehad op de wetenschap, de samenleving en de manier waarop we met de grote problemen van onze tijd omgaan.” En daar kunnen wij alleen maar volmondig ja! op zeggen.


Peter Singer: ethicus met een scherpe pen

Als je ooit gehoord hebt van Animal Liberation, dan heb je Peter Singer te danken. De Princeton-professor geldt als dé pionier van de dierenrechtenbeweging. Al sinds de jaren ‘70 pleit hij voor een ethiek waarin het verminderen van lijden centraal staat — of het nu gaat om dieren, mensen in armoede of kwetsbare patiënten.


Singer is scherp, invloedrijk én controversieel. Hij kaart moeilijke vragen aan over euthanasie, armoede en ethisch leven, en richtte het Journal of Controversial Ideas op, dat academische vrijheid verdedigt. Humanist, atheïst en in eigen land uitgeroepen tot Humanist van het Jaar. Kortom: een denker die je niet onberoerd laat.


Peter Singer ontvangt het eredoctoraat voor zijn maatschappelijke verdiensten.


Terttu Nevalainen: de stem van vergeten taalgebruikers

Vanuit Helsinki bracht Terttu Nevalainen een revolutie teweeg in de wereld van de historische taalkunde. Ze zette taalverandering op de kaart met slimme analyses van oude teksten, en gaf een stem aan groepen die tot dan toe onderbelicht waren in de taalgeschiedenis. Denk: vrouwen, lagere klassen, regionale variaties.


Als directeur van een van de topinstituten voor historische corpuslinguïstiek is Nevalainen al jaren een baken voor onderzoekers wereldwijd — ook voor het VUB-team van Brussels Centre for Language Studies, dat al decennia met haar samenwerkt.


Zij werd voorgedragen door de faculteit Letteren en Wijsbegeerte.


Joeri Rogelj: de Belg achter het 1.5°C-rapport

Als het over klimaatwetenschap gaat, is Joeri Rogelj een van de helden van deze tijd. De klimaatprof van Imperial College London stond mee aan de wieg van het 1.5°C-rapport van het IPCC — een rapport dat overheden wereldwijd wakker schudde. Zijn modellen en scenario’s vormden de wetenschappelijke ruggengraat van het Akkoord van Parijs.


Met meer dan 75.000 citaties en een plek op de lijst van ‘Highly Cited Researchers’ is Rogelj niet alleen briljant in de wetenschap, maar ook een kei in het overbrengen van zijn boodschap in beleid én publieke debatten.


Hij werd voorgedragen door de faculteit Ingenieurswetenschappen.


John D. Fluke: data ten dienste van kinderwelzijn

De Amerikaanse onderzoeker John D. Fluke is wereldwijd een referentie in het domein van jeugdzorg en kinderbescherming. Hij koppelt grote databestanden aan menselijk inzicht, met als doel: betere beslissingen nemen over het welzijn van kinderen. Zijn werk over risicobeoordeling en outcome measurement maakt écht verschil — van NGO’s tot internationale organisaties.


Met meer dan 80 peer-reviewed publicaties is Fluke een pionier op het kruispunt van wetenschap en praktijk.


Hij werd voorgedragen door de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen.


Praktisch: uitreiking én publiekslezing

De uitreiking vindt plaats op vrijdag 6 juni 2025 om 15u30 in het prachtige Théâtre du Vaudeville (Koninginnegalerij 13, Brussel).


En er is meer: om 19u geeft Peter Singer ook een publiekslezing met Q&A in de Malibranzaal van De Munt (Leopoldstraat 23, Brussel).



bottom of page